Dalwagen 69 6669 ML Dodewaard Telefoon (0488) 42 81 04 info@schuilingadvies.eu
Home Achtergrond en visie Contact
Consumentenbond wil renteverlagingDe Consumentenbond vindt dat banken hun hypotheekrentes moeten verlagen. De ECB heeft haar rente sinds begin oktober met een vol procent verlaagd. De Consumentenbond vraagt de banken dan ook om het voordeel van deze lagere rente door te geven aan de consument en de hypotheekrentes te verlagen.

De verlaging van de rente door de ECB is bedoeld om de economie te stimuleren en niet om de zakken van de banken te spekken, aldus de Consumentenbond. Onderzoek van de Consumentenbond onder veertig hypotheekverstrekkers heeft uitgewezen dat zij begin augustus gemiddeld bijna 1 procent opslag rekenden bij variabele hypotheekrentes op het één maands Euribor-tarief, de meestgebruikte manier van vaststellen van variabele rentes. De Euribor is de graadmeter van de Europese interbancaire rente, dat is de rente die de banken elkaar rekenen.

Medio november is die opslag door veel banken verhoogd tot gemiddeld bijna 2 procent, aldus de Consumentenbond. „Banken verdienen nu dus twee maal zoveel op deze hypotheken en consumenten moeten daarvoor betalen”.

De Postbank verlaagde deze week als eerste de variabele hypotheekrente, met maarliefst meer dan één procent. De Postbank geeft aan dat zij standaard op de 15e van elke maand de Euribor tarieven peilt, en daar altijd precies één procent opslag op rekent.

Een woordvoerster van de Postbank relativeert de betekenis van de verlaging voor de woningmarkt. Deze geldt namelijk alleen voor de variabele hypotheekrentes. De lange rente, die de basis vormt voor hypotheken met een lange rentevastperiode, wordt door meer factoren bepaald dan alleen de Euriborrentes.

Bron: Telegraaf

 << Terug
Downloads
Om onze downloads te bekijken,
Klik hier >>

Zorgverzekeringen vergelijken
Lees meer >>
 
Design & realisatie: Van Suilichem Communicatie
Home Achtergrond en Visie Diensten Actueel Contact